Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Sod.be Sleutel op de deur: Info, werkwijze & prijzen
Vergelijk 115+ Sleutel-op-de-deur bedrijven online!
header image
Sod.be

Sleutel-op-de-deur bouwen: Info en tips

Met sleutel-op-de-deur bouwen (sod) laat je het volledige bouwproces over aan een door jou gekozen bouwfirma. Overweeg je om te bouwen met sleutel-op-de-deur? Dan denk je best al eens na over een aantal belangrijke vragen. Koop ik mijn bouwgrond ook via de sleutel-op-de-deurfirma? Geldt er een bouwverplichting? En mag ik mijn eigen architect gebruiken? Allemaal factoren die verschillen van bedrijf tot bedrijf. Met onze tips weet je meteen waarop je moet letten.

 

Voordelen van bouwen met sleutel-op-de-deur

Met sleutel-op-de-deur bouwen geniet je van:

 • 1 aanspreekpunt: via je bouwdeskundige hou je contact met verschillende aannemers.
 • Tijdsbesparing: na het opstellen van de bouwplannen neemt een sod-firma het voor je over en ben je verzekerd van een instapklare woning.
 • Een duidelijk kostenplaatje: eens je het contract tekent, weet je de exacte totaalprijs.
 • Wettelijke bescherming: met de Wet Breyne ben je beschermd op verschillende vlakken.

 

sleutel op de deur bouwen huis Sleutel-op-de-deur stappenplan

Bij sleutel-op-de-deur bouwen komt heel wat kijken. Er zijn meerdere bedrijven die verschillende formules aanbieden. Daarom moet je op voorhand een aantal zaken afwegen, want niet elk bedrijf is even flexibel en legt andere voorwaarden op. Zo geldt er bij sommige bedrijven een bouwverplichting als je bij hen een bouwgrond koopt. Andere bedrijven verplichten je dan weer om met een vaste architect te werken. Informeer dus goed op voorhand over de voorwaarden en verplichtingen. Met ons stappenplan leggen we haarfijn uit waarop je moet letten indien je gaat voor sleutel-op-de-deur bouwen.

 

1. Een bouwgrond kiezen

Geen huis zonder bouwgrond. Met sleutel-op-de-deur bouwen is dat niet anders. Er zijn twee mogelijkheden: of je koopt een bouwgrond bij een sleutel-op-de-deur-bedrijf, of je koopt eerst zelf een bouwgrond en contacteert pas nadien een firma.

 

Bouwgrond aankopen bij sod-firma

Er zijn enkele sod-bedrijven die ook bouwgronden of zelf hele verkavelingen aanbieden. Koop je een bouwgrond bij hen? Dan ben je meestal verplicht ook met hen in zee te gaan voor de bouw van de woning. Dit wordt een bouwverplichting genoemd. Ga dus op voorhand na of het bedrijf te bieden heeft wat je wenst en bespreek goed met hun bouwadviseur hoe je je sleutel-op-de-deur-woning wilt realiseren. Benieuwd naar enkele prijsvoorstellen op maat van verschillende bouwgronden? Ontvang hier offertes op maat bij verschillende sod-bedrijven.

 

Je hebt al een bouwgrond en wil met sleutel-op-de-deur bouwen

Heb je zelf al een bouwgrond gekocht? Ook dan kan je terecht bij een sleutel-op-de-deurfirma. De meeste bedrijven zitten graag met jou samen om te kijken wat er mogelijk is met jouw bouwgrond of kavel. Het is dus mogelijk om apart een bouwgrond aan te kopen alvorens je een sod-firma contacteert. Het nadeel is dan wel dat je voor de aankoop van een bouwgrond zelf de touwtjes in handen moet nemen en niet begeleid wordt door een ervaren bouwdeskundige.

 

2. Kijkwoning bezoeken

Een kijkwoning bezoeken biedt een aantal voordelen. Zeker wanneer je op zoekt bent naar inspiratie of nog niet zeker bent van sommige bouwmaterialen. Na het bezoeken van een kijkwoning heb je er een idee van hoe een afgewerkte sod-woning eruitziet. Je bezoekt best ook meerdere kijkwoningen van verschillende firma’s. Zo kan je stijlen en afwerkingsniveau’s vergelijken en ben je zeker dat de firma waarmee je in zee gaat jouw droomwoning realiseert zoals jij dat in gedachten hebt.

 

3. Lastenboek en meetstaat

In het lastenboek vind je een exacte omschrijving van de werken die zullen worden uitgevoerd. Ook geeft het lastenboek een complete omschrijving van de materialen die gebruikt worden voor jouw woning. Een lastenboek geeft je dus een eerste indruk van de kwaliteit van de woning. Je hebt de volledige vrijheid om het lastenboek aan te passen waar je dat wenst. Dat heeft uiteraard wel een impact op de prijs.

De meetstaat is een gedetailleerde opmeting van de hoeveelheden van de gebruikte materialen. Die meetstaat dient als basis voor de prijsofferte van de aannemers. Ook wordt er omschreven welke werken en materialen inbegrepen zijn in de prijs.

Je kan dus maar best op voorhand lastenboeken en meetstaten opvragen bij meerdere bedrijven. Beide zijn cruciaal om een goed zicht te krijgen op de kwaliteit en de prijsbepaling van een woning. Het grote voordeel van bouwen met sleutel-op-de-deur is dat de prijzen op voorhand vastliggen op basis van deze twee documenten. Je komt dus niet voor verrassingen te staan tijdens het bouwproject. Ook stem je het bouwproject probleemloos af op jouw voorziene budget. Vergelijk alvast enkele prijzen en opties bij verschillende sod-bedrijven via onze gratis offertedienst.

 

Tip! Vraag bij verschillende sod-bedrijven voor een lastenboek en meetstaat. Zo heb je de mogelijkheid om verschillende opties en prijzen te vergelijken vooraleer je een bedrijf kiest.

 

4. Architect kiezen

De juiste architect is zeer belangrijk om jouw ideeën en plannen uit te voeren. Had je op voorhand al een architect in gedachten? Dan werken de meeste firma’s graag samen met een door jou gekozen architect. Toch zijn er ook een aantal die je verplichten om met een vaste architect uit hun netwerk samen te werken.

Zo hebben sod-firma’s ook zelf architecten waarmee ze samenwerken. Het grote voordeel van zulke architecten is dat je bouwadviseur zeer goed op de hoogte is van hun stijl en de manier waarop ze werken. Het opmaken van de plannen verloopt hierdoor vlotter en ook het contact tussen je bouwadviseur en je architect verloopt efficiënter.

sleutel op de deur bouwen architect

 

5. Model en stijl van je sod-woning bepalen

Je beschikt over een bouwgrond en na het bezoeken van enkele kijkwoningen heb je een firma gevonden voor jouw sleutel-op-de-deurwoning? Dan zit je sod-project in de startblokken. Nu is het belangrijk om weten hoe een sleutel-op-de-deur-woning bouwen werkt.

Sod werkt op basis van op voorhand bepaalde, modellen, stijlen en bouwplannen. Het bouwplan is steeds een vertrekpunt bij de start van een sod-project. Natuurlijk wordt zelden twee keer hetzelfde huis gebouwd. Het is mogelijk om samen met een bouwadviseur aanpassingen te doen aan het basismodel. Zo bepaal je bijvoorbeeld de soort en kleur van bakstenen of het materiaal van de kozijnen voor de ramen. Aanpassen is mogelijk waar je dat wil maar heeft wel telkens zijn meerprijs.

 

6. Bouwvergunning

Voor de start van je bouwproject is een stedenbouwkundige vergunning nodig. Het grote voordeel en de reden waarom er meer en meer met sod wordt gebouwd, is dat de sod-firma de volledige administratieve rompslomp van je overneemt. Je start dus zonder administratieve zorgen aan je nieuwbouw. Vraag er dus zeker naar bij het onderhandelen met je sleutel-op-de-deurfirma.

 

7. Wettelijke bescherming

Wie met sleutel-op-de-deur bouwt, is beschermd door de wet Breyne. Deze woningbouwwet biedt de koper van een sod-woning bescherming op verschillende vlakken. Zo liggen de aansprakelijkheidsregels volledig in het kamp van de bouwfirma. Je bent onder andere zeker van:

 • De naleving van de uitvoeringstermijn en de afgesproken prijs.
 • Een duidelijk contract tussen jou en de aannemer.
 • Een voorschot van maximum 5% op de prijs van de woning.
 • Een voorlopige en tijdelijke oplevering. Je weet dus wanneer je woning definitief af zal zijn.

 

Opgelet! Niet alle sleutel-op-de-deurbedrijven nemen het zo nauw met deze wet. Zeker wat betreft het voorschot. Let er dus zeker op dat ze niet meer dan 5% voorschot vragen want dit is wettelijk niet toegestaan.

 

 

Offertes voor bouwwerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen