Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Sod.be Sleutel op de deur: Info, werkwijze & prijzen
Vergelijk 115+ Sleutel-op-de-deur bedrijven online!
header image
Sod.be

Sleutel op de deur prijzen

Bij een sleutel-op-de-deur woning (SOD) ligt het volledige bouwproces van je woning in handen van 1 bouwfirma. Het voordeel voor jou? Je hebt 1 aanspreekpunt, de uitvoeringstermijn is kort én je krijgt op voorhand een duidelijke inschatting van de kosten. Makkelijk! Maar wat is de prijs van een sleutel-op-de-deur woning? En wat bepaalt de kostprijs?

Snel naar: prijsprijsbepalersSOD-bedrijven vergelijkenoffertes aanvragen

 

SOD = duidelijk beeld van de totale kosten

Bij traditionele woningbouw is het op voorhand vaak gissen naar de totaalprijs van je woning. Vaak valt het totale kostenplaatje zelfs 10% tot 20% duurder uit dan de berekening van de architect.

Bij een sleutel-op-de-deur woning heb je die onzekerheid niet. Zodra je jouw contract tekent, weet je hoeveel jouw woning zal kosten. Er wordt namelijk gewerkt met een lastenboek en meetstaat. Daarin staat een duidelijke omschrijving van de prijs van jouw woning en de werken en materialen die daarin inbegrepen zijn. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

 

 

Sleutel-op-de-deur prijzen: vanaf € 140.000

Net zoals andere woningen, bestaan ook sleutel-op-de-deur woningen in verschillende uitvoeringen, stijlen, groottes, afwerkingen, … Omdat de kosten afhankelijk zijn van zoveel verschillende factoren is het moeilijk om een vaste prijs op sleutel-op-de-deur woningen te plakken. Je mag ervan uitgaan dat de prijzen doorgaans starten vanaf gemiddeld € 140.000 (excl. btw, architect en bouwgrond).

Belangrijk: bouwbedrijven rekenen natuurlijk een marge in voor de coördinatie van de bouw die ze volledig in handen nemen. In dat opzicht zal een sleutel-op-de-deur prijs duurder zijn dan wanneer je zelf alles plant en opvolgt. Een gespecialiseerde bouwfirma beschikt natuurlijk wel over de nodige kennis en expertise. Zeker met de steeds strenger wordende eisen en complexiteit op vlak van bouwnormen kan dat een grote meerwaarde betekenen.

 

Prijsvoorbeeld:
voor een SOD-woning van 160 m² met 3 slaapkamers en een E-peil van E50, betaal je gemiddeld € 150.000 à 170.000, excl. btw, architect en bouwgrond. Naargelang de keuzes die je maakt, kan de all-in prijs van een sleutel-op-de-deur variëren.

 

Kosten variëren sterk per project

Het spreekt voor zicht dat een kleine gelijkvloerse woning met 2 slaapkamers goedkoper is dan een grote woning met verdieping, 3 slaapkamers en 2 badkamers. De prijzen zijn dus sterk afhankelijk van het project en de keuzes die je maakt (meer over de belangrijkste prijsbepalers verderop in het artikel).

TIP: om zeker te zijn van een correcte prijs en de beste keuze naargelang jouw noden en wensen, doe je er goed aan 2 à 3 gespecialiseerde sleutel-op-de-deur bouwfirma’s te contacteren. Zo kan je verschillende voorstellen vergelijken en krijg je een beter beeld van de mogelijkheden. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen via de offertepagina.

 

 

TIP: correcte toepassing van de wet Breyne?

Koop je een sleutel-op-de-deur woning, dan ben je beschermd door de wet Breyne. Een van de zaken die deze wet voorschrijft is dat SOD-bouwbedrijven maximaal 5% voorschot mogen vragen. Wees hier extra waakzaam voor, want niet alle sleutel-op-de-deur bedrijven nemen het zo nauw met de wet waardoor ze soms meer durven vragen.

 

sleutel op de deur prijzen

 

Prijsbepalende factoren sleutel-op-de-deur

We zeiden het al, sleutel-op-de-deur prijzen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder een overzicht van de belangrijkste prijsbepalers:

 

FACTOR 1: aankoop bouwgrond

Of je sleutel-op-de-deur woning koopt inclusief of exclusief bouwgrond heeft vanzelfsprekend een invloed op de prijs.

Meestal kiezen mensen ervoor om zelf een bouwgrond aan te kopen en voor de bouw van het huis in zee te gaan met een SOD-firma. Hou er dan wel rekening mee dat je alles zelf moet doen voor de aankoop van de bouwgrond en niet begeleid wordt door een ervaren bouwdeskundige.

Er zijn natuurlijk ook SOD-bouwbedrijven die zowel bouwgronden als woningen aanbieden. Koop je bij hen een bouwgrond, dan ben je doorgaans ook verplicht om met hen samen te werken voor de bouw van de woning. Aangezien je dan vaak kortingen aangeboden krijgt, kan dat zeker interssant zijn.

 

FACTOR 2: type bouwgrond

Ook de samenstelling van de bouwgrond is een belangrijke prijsbepaler. De ene grond zal namelijk meer bewerking nodig hebben dan de andere. Om die reden is een grondsondering altijd aangeraden als je een bouwgrond koopt. Via een grondsondering kom je te weten van welke aard de grond is, wat de samenstelling is en of de grond voldoende draagkracht heeft. Het kost misschien enkele honderden euro’s, maar je weet dan wel met zekerheid of je bouwgrond van voldoende kwaliteit is.

De helling van de bouwgrond is eveneens van belang. Zo is het duurder om te bouwen op een helling dan wanneer je kan bouwen op een vlakke ondergrond.

 

FACTOR 3: ontwerp

Hierbij zijn 3 zaken belangrijk om te weten:

  • Type woning: een vrijstaande woning is duurder dan een rijwoning.
  • Oppervlakte: hoe groter de woning, hoe duurder.
  • Constructie/vorm: hoe complexer het ontwerp, hoe duurder.

Het eenvoudigst is een woning met 2 verdiepingen volledig op elkaar. Meer complexe vormen zijn duurder. Ook het dak speelt een belangrijke rol in het ontwerp en de prijs. Een plat dak is namelijk goedkoper dan een hellend dak. Je hebt dan wel geen handige zolderruimte.

 

FACTOR 4: bouwmethode

Of het gaat om een gemetselde sleutel-op-de-deur woning of een woning in houtskelet-, staal-, of betonbouw, heeft zonder twijfel ook een invloed op de kostprijs. De meeste bouwbedrijven werken nog steeds volgens de traditionele gemetselde bouwmethode.

Ook de manier waarop het huis gebouwd wordt is van belang. Woningen die op de werf gemetseld/gebouwd worden zijn doorgaans duurder dan prefab woningen. Bij dat laatste worden de verschillende bouwelementen (gevelelementen, dakelementen, schrijnwerk, …) op voorhand in het atelier gemaakt om ze nadien naar de werf te voeren en daar te monteren.

 

FACTOR 5: hernieuwbare technieken

Wie bouwt, moet voldoen aan de energienormen. Ook bouwfirma’s van SOD-woningen moeten hier rekening mee houden en voorzien dus de nodige hernieuwbare technieken om die normen te halen. Denk maar aan ventilatie, isolatie, geschikte verwarmings- en warmwaterinstallaties, …

Indien je de energieprestatie van je woning nog wil verhogen, kan je natuurlijk nog extra hernieuwbare technieken (vb. zonnepanelen) kiezen. Dat heeft weliswaar een invloed op de prijs van je sleutel-op-de-deur woning. Langs de andere kant moet je ook rekening houden met de kosten op lange termijn. Door te kiezen voor de juiste technieken en materialen kan je namelijk heel wat besparen op je energiefactuur.

 

FACTOR 6: afwerking

Bij een sleutel-op-de-deur woning wordt altijd vertrokken vanuit een lastenboek. Daarin vind je een overzicht van alle afwerkingsmogelijkheden voor je woning met hun bijhorende prijzen. Bijvoorbeeld de mogelijke materialen voor de afwerking van je gevel, vloer, kozijnen, … Op die manier kan je bijvoorbeeld zelf kiezen welk type en kleur bakstenen je wil, welke vloerafwerking je wil voorzien, welk materiaal de raamkozijnen moeten hebben, …

Je bent natuurlijk vrij om af te wijken van het lastenboek en materialen en afwerkingen te kiezen die je zelf wil. Zijn deze echter duurder dan in het lastenboek, dan zal de prijs van jouw woning stijgen. Hou er dus rekening mee dat afwijken van het lastenboek vaak een meerprijs met zich meebrengt.

 

Jij beslist waaraan je geld wil uitgeven

Stel, je bouwgrond valt duurder uit dan verwacht, waardoor het budget voor de woning zelf wat beperkter wordt. Kies dan bijvoorbeeld voor een simpeler ontwerp. Of kies het ontwerp van je dromen, maar bespaar wat meer op vlak van afwerking door bijvoorbeeld te kiezen voor goedkopere materialen.

CONCLUSIE: Het is aan jou om de afweging te maken waar je wil besparen en waaraan je meer geld wil uitgeven. Natuurlijk wordt je hierin vakkundig bijgestaan door de bouwfirma, die er alles zal aan doen om het maximum uit jouw budget te halen. Let op, het aanbod en de mogelijkheden verschillen per bouwfirma. Neem daarom contact op met 2 à 3 verschillende bedrijven. Zo kan je prijzen, materialen, ontwerpen, … vergelijken en krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden. Start je aanvraag hier.

 

Vergelijken loont!

Een sleutel-op-de-deur bedrijf vertrekt steeds vanuit een lastenboek. Dat geeft je een overzicht van het basisaanbod van het bedrijf en de mogelijkheden die je bij hen hebt. Je vindt er een omschrijving van de werken die uitgevoerd zullen worden, de mogelijke materialen, opties die je bijkomend kan voorzien, …

Een lastenboek geeft je zo een eerste indruk van de kwaliteit en prijsbepaling van een woning. Om die reden is het aangeraden om lastenboeken van verschillende bouwfirma’s te vergelijken. Zo weet je precies welk bedrijf wat aanbiedt en krijg je een beeld van de mogelijkheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw budget en wensen? Vergelijk vrijblijvend voorstellen via het offerteformulier:

 

Offertes voor bouwwerken ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen